Andrejevski, de oudste straat van Kiev

Andrejevski descent straat - Bezoek Kiev

Tussen het historische centrum van Kiev en de lagergelegen wijk Podil slingert een van de oudste straten van Kiev. De Andrejevski straat was voor de arbeiders en ambachtsmannen in Podil lange tijd hun enige weg naar het centrum van Kiev. Tegenwoordig zijn er meerdere straten naar Podil en kun je ook een kabeltreintje nemen. Andrejevski is daarmee vooral een plek geworden om voor je plezier doorheen te slenteren en souvenirs of kunstwerken te kopen.

Andrejevski heuvel: geboorteplek van Kiev

Overweldigd door de mooie ligging van de heuvel naast de Dnipr rivier, voorzag apostel Andreas het ontstaan van een bijzondere stad: Kiev. De prachtige Andreaskerk die eeuwen later op exact deze plek werd gebouwd, draagt nog altijd zijn naam. Net als de straat die van de heuvel afrolt: Andreevsky Spusk of Andrejevski’s Afdaling. Het centrum van Kiev breidde zich in de 19e eeuw uit vanaf deze heuvel naar het zuiden. In het noorden, onderaan de steile heuvel, ligt Podil, dat meer en meer een wijk werd waar arbeiders en kunstenaars woonden. Zij beklommen de straat om hun waren aan de man te brengen in het rijkere centrum van Kiev.

Toeristisch en lokaal door elkaar

Tegenwoordig bouwen Kievse koopmannen ‘s ochtends verspreid langs de straat souvenirkraampjes op. Bovenaan de straat is een klein marktje en in een zijtak worden honderden schilderijen verkocht. Toch voelt de Andrejevski straat niet té toeristisch. Er is genoeg ruimte om van de slingerende straat en de mooie gebouwen erlangs te genieten. Tussen de souvenirs waar je langskomt zitten leuke spullen (dat zeggen wij niet snel) en de kerk en het straatmuseum zijn interessante plekken om te bezoeken. Verschillende restaurants op de straat zijn op de toeristen van Kiev gericht, maar bijvoorbeeld in het lunchtentje Druzi en het hoog aangeschreven Kanapa kun je fantastisch zitten.

Sint Andreaskerk - Bezoek Kiev
Sint Andreuskerk is één van de mooiere kerken in Kiev. En dat zegt wat!

Rondom Andrejevski’s afdaling

Het is de moeite waard wat extra tijd te nemen en een zijstraatje in te duiken vanaf Andrejevski. Zo zie je bovenaan de straat nog overblijfselen van de Kerk van de Tienden (locatie), Kiev’s eerste stenen kerk die stamt uit het jaar 996. De kerk is in de geschiedenis meerdere malen -en in verschillende vormen- opgebouwd en weer verwoest. De laatste keer werd hij door het Sovjet regime afgebroken. Momenteel heerst er een lange discussie over of de kerk weer moet worden hersteld en zo ja: in welke vorm.

Via Andrejevski kom je ook in Vozdvizhenka of zoals het in Kiev ook bekend staat: de ghetto voor miljonairs (locatie). Deze luxe wijk werd ruim tien jaar geleden gebouwd voor de allerrijksten van Kiev. Door de economische crisis, gezeur met projectontwikkelaars en onvoorziene bouwproblemen bleven de luxueuze onderkomens echter leeg. Inmiddels komt de wijk, dankzij café’s en galleries een beetje tot leven. Desondanks doet de gloednieuwe, kleurrijke wijk soms nog aan als een spookstad. Een andere zijstraat leidt je naar de kasteelheuvel van Kiev (locatie). Anders dan de naam doet vermoeden, vind je hier geen kasteel. De lege heuvel biedt echter wel een fantastisch uitzicht en is een populaire plek om in de namiddag te picknicken, een meegenomen biertje te drinken en te zoenen.

St. Andreaskerk bovenop de heuvel

Aan de Andreaskerk zitten meerdere verhalen vast. Het is volgens de legende exact de plek waar de christelijke apostel Andreas zijn staf neerzette nadat hij een visioen kreeg over Kiev. De kerk die er nu staat is halverwege de 18e eeuw gebouwd voor de Russische Tsarin Elizabeth. Zij heeft persoonlijk de eerste steen gelegd van deze kerk. Nadat haar eerste verloofde overleed, werd ze verliefd op een eenvoudige Oekrainer waar ze de rest van haar leven mee samen bleef. Officieel zijn ze nooit getrouwd, maar er wordt gefluisterd dat ze in deze kerk stiekem in het huwelijk zijn getreden. Dat is ook een reden voor het ontbreken van een klokkentoren bij deze kerk: de bruiloft was geheim, klokgelui hoorde daar dus absoluut niet bij. Momenteel is de kerk gesloten voor renovatiewerken aan het fundament, het is nog niet duidelijk wanneer hij weer open zal gaan.

One Street Museum - Bezoek Kiev
Het One Street museum biedt een interessant inkijkje in het leven in die ene straat; Andrejevski’s afdaling.

Ontdek het verhaal achter de straat in het One Street Museum

Museum One Street is een charmant initiatief van de bewoners van Kiev en de Andrejevski straat. In twee kleine kamers krijg je aan de hand van gedoneerde spullen, zoals kleding, foto’s en gebruiksvoorwerpen, een beeld van de geschiedenis van deze straat. Van bekende bewoners tot bekende gebouwen, alles komt voorbij. Dit maakt dat er niet echt een duidelijke rode lijn in de tentoonstelling zit. Zeker als je geen Oekraiens leest, ben je vrij snel door dit kleine museum heen. Een Engels gidsje met uitleg is een must en te koop bij de kassa voor een klein bedrag. De entree voor Museum One Street bedraagt 50 UAH.

<< Ga terug naar ‘ bezienswaardigheden in Kiev