Chernobyl museum, een goede intro over de ramp

Chernobyl museum - Bezoek Kiev

De Chernobyl ramp uit 1986 is bij veel mensen in het geheugen gegrift. Op zo’n 150 kilometer van Kiev ging het in de kernreactor van Chernobyl helemaal mis. Daardoor vond de grootste kernrampen plaats die de wereld gezien heeft. De volledige regio met alle bossen, dorpen en grote stad Pripjat zijn afgesloten van de wereld en verboden terrein voor onbevoegden. Het Chernobyl museum in Kiev geeft een prachtig beeld van de kernramp en de gevolgen ervan. Een goede voorbereiden op je excursie naar Tsjernobyl. Of een alternatief voor als je niet genoeg tijd hebt voor de tour naar het rampgebied zelf.

Veel te zien in Chernobyl museum

Info Chernobyl museum
Khoryv 1, Kiev
Entree: 20 UAH
ma-za 10.00 – 18.00 uur (laatste maandag vd maand gesloten)
Chernobyl museum website

Het Chernobyl museum in de wijk Podil is een mooi vormgegeven museum over de ramp en de nasleep ervan. Je kunt er beelden van de ramp, oude uniformen en materialen die zijn gebruikt zien. Verder zie je onder andere een maquette, foto’s van de reddingswerkers aan het werk en later in het ziekenhuis. Ook is er ruimte voor het verdriet van de families die al tientallen generaties in de streek woonden en van de ene op de andere dag voor altijd alles achter zich moesten laten. De geschiedenis van de streek vóór de Chernobyl ramp komt aan bod, net als de huidige situatie en plannen voor de toekomst. Bij elkaar geeft dit een erg goed beeld van verschillende kanten van de ramp: reddingswerkers, overheid, slachtoffers (zowel burgers als militairen) en de gevolgen voor de natuur. Deze brede aanpak maakt het museum een goede voorbereiding op een tour naar het rampgebied.

Chernobyl museum in het Engels

Om een goed beeld te krijgen van de Chernobyl ramp, is het absoluut nodig om de vele uitleg binnen te krijgen. In het Engels kan dit enkel via een audioguide of via een museumgids. Audioguides zijn beschikbaar, maar in kleine getale. Je komt daarom het beste zo vroeg mogelijk naar het museum, zodat je meer kans hebt op een audiotour. Wil je echt zekerheid en de mogelijkheid vragen te stellen, dan kun je bij het museum een gids reserveren voor 520 UAH.

Chernobyl museum audioguide - Bezoek Kiev