Gouden stadspoort Kiev

Gouden poort - Bezoek Kiev

De Golden Gate van Kiev, ook wel Gouden Poort of Zoloti Vorota genoemd, moet het vooral van zijn naam hebben. De nagebouwde stadspoort is een replica van de echte poort, zoals hij in de 11e eeuw voor het centrum van Kiev stond. Door de gebruikte nieuwe materialen lijkt de ‘Zoloti Vorota’ aan de buitenkant echter beter te passen in een Disney park of op een filmset.

De stadspoort is in de 11e eeuw gebouwd door toenmalige heerser Yaroslav de Wijze. De poort werd echter grotendeels verwoest toen het Tataarse leger in 1240 de stad veroverde. Daarna raakte hij in onbruik, kwam in verval en verdween uiteindelijk onder de grond. Het duurde tot 1832 toen delen van de poort tijdens archeologische opgravingen weer naar boven kwamen. Het huidige bouwwerk is een replica van het origineel. Het stamt uit 1982, toen de gouden poort ter ere van het 1500-jarig bestaan van Kiev in ere werd hersteld.

Klein museum in Golden Gate

Binnenin kun je de oorspronkelijke resten van de oude verdedigingsmuur wat beter zien. Ben je erg geïnteresseerd dan kun je in het kleine museum binnenin ook enkele wapens zien die in de omgeving van de poort zijn opgegraven. Verder kun je met een toegangskaartje, á 10 UAH per persoon, naar de bovenkant van de stadspoort klimmen om het uitzicht te bekijken. Zo hoog als de nabijgelegen klokkentoren van de Sint Sofiakathedraal is het echter zeker niet.

Het is zeker de moeite waard om even naar de Golden Gate van Kiev te wandelen. Is het niet voor het bouwwerk zelf, dan wel voor de directe omgeving. Om de gouden poort heen zitten leuke koffietentjes die in de lente en zomer heerlijke terrasjes hebben. Straatmuzikanten zorgen voor een levendige sfeer. Je treft hier ook een standbeeld aan van Yaroslaw de Wijze, die de poort liet bouwen. Ook onder de grond zit een mooie attractie. Het gelijknamige metrostation Zoloti Vorota is wereldberoemd vanwege de tientallen ondergrondse mozaïeken die de historie van Oekraine uitbeelden.

Klik hier voor de locatie. De Gouden Poort ligt precies tussen de Sofia Kathedraal en het Taras Shevchenko Park. Tijdens rondwandelingen door Kiev kom je de Golden Gate zeer waarschijnlijk wel tegen.  

<< Ga terug naar ‘overige bezienswaardigheden in Kiev