Tijdens een bezoek aan Kiev kom je vroeg of laat terecht op een van de meeste belangrijke plekken in de stad: Maidan Nezalezhnosti, of kortweg Maidan. De naam is in 1991 gekozen toen Oekraine een zelfstandig land werd en betekent ‘plein van de onafhankelijkheid’. Het is het hart van Kiev en kent, net als de stad zelf, een bewogen geschiedenis.
Recente geschiedenis Maidan Nezalezhnosti
Dat de naam onafhankelijkheidsplein goed gekozen is, bleek helaas in de recente geschiedenis meerdere malen. In de drie decennia dat het plein bestaat, is er al veel op gedemonstreerd en gevochten om een onafhankelijk Oekraine mogelijk te maken. In 2004 was het Maidan plein het podium van de Oranje Revolutie met de presidentskandidate Yulia Timoshenko aan het hoofd. Uit heel Oekraine kwamen demonstranten om in Kiev hun ongenoegen te tonen over de presidentsverkiezingen in dat jaar, die voornamelijk door Russische inmenging de kant van pro-Rusland op zouden gaan.
De meest recente onafhankelijkheidsstrijd was in 2014, toen de bevolking op Maidan Nezalezhnosti protesteerde tegen de toenmalige president Janoekovytsj. Hij zag op het laatste moment af van samenwerking met Europa en koos voor Rusland. De demonstratie kreeg de naam Euromaidan. Het begon als vreedzaam protest, tot het onverwacht en met grof geweld werd neergeslagen door politie en leger. De vreedzame demonstranten kwamen in verzet, het wederzijdse geweld duurde uiteindelijk maandenlang en eindigde toen president Janoekovytsj de benen nam.
EuroMaidan protesten en de Hemelse Honderd
Dat gebeurde echter pas nadat ruim honderd mensen het leven lieten. Bijvoorbeeld toen sluipschutters het vuur openden op burgers op en om het plein. Of toen het Budynok Profspilok kantoorgebouw, dat dienst deed als hoofdkwartier en hospitaal voor de demonstranten, door regeringstroepen in brand werd gestoken. De ijzingwekkende Netflix-documentaire ‘Winter on fire’ is een aanrader voor iedereen die meer over Euromaidan wil weten voor ze naar Kiev komen. Bekijk hieronder alvast de trailer.
De rust is inmiddels al enkele jaren teruggekeerd op het plein, maar hier en daar zijn nog duidelijke sporen van Euromaidan zichtbaar. Het grootste litteken is het Budynok Profspilok, pal aan het plein. Dat staat nog in de steigers, het steigerdoek is voorzien van de leus ‘freedom is our religion’. Verderop op het plein staat een hele rij foto’s met bloemen en kaarsjes voor de Hemelse Honderd, de demonstranten die Euromaidan niet hebben overleefd.
Architectuur en monumenten op Maidan
De Tweede Wereldoorlog liet Kiev verwoest achter. Hoewel de gebouwen op Maidan en de doorkruisende hoofdstraat Kreschatyk oud lijken, zijn ze vrij recent neergezet. Je kijkt nu naar neo-klassieke Stalinistische stijl van na 1945. De grijze kleur en pompeuze gevels met grote zuilen waren volgens de Oekraieners vooral bedoeld om je klein te laten voelen en je te onderdrukken. Gelukkig is er nu meer kleur op het plein te vinden. Van vrolijke bloemen en bloesem tot kleurrijke jurkjes van Oekrainse dames. Het noordwestelijke deel van Maidan heeft, van bovenaf gezien, de vorm van een zon. De straten lopen als zonnestralen van het plein af. Op het plein vind je een aantal karakteristieke beelden.
- Founders of Kiev monument
Midden in een grote fontein staat dit beeld met de vier oprichters van Kiev; de drie broers en hun zus die volgens de legende het middeleeuwse Kiev opgericht hebben. Aan de Dnjepr rivier staat een tweede monument voor de legendarische broers en zus. - Beeld van aartsengel Michael
Het zwarte beeld is de aartsengel Michael, de patroonheilige van het Orthodoxe Kiev. - Onafhankelijkheidsbeeld Kiev
De persoon bovenop de pilaar stelt vrouwe Oekraine voor. Het beeld is neergezet tijdens de 10e verjaardag van de onafhankelijkheid van Oekraine in 2001. Oekrainers zelf zijn niet zo blij met de uitvoering. Ze vinden de haren van de dame teveel op kronkelende slangen lijken.

Te doen op Maidan
Het plein is het stadshart van Kiev, dus je kunt er altijd mensen vinden. Vrienden die op een warme avond buiten koffie drinken, families die de fonteinen bekijken en zakenmensen die net uit de metro of het ondergrondse winkelcentrum komen. In de weekenden is de straat Kreschatyk afgesloten voor publiek en heb je de 6 baans autoweg voor jezelf… en honderden andere Kievers die hier flaneren tussen straatartiesten.
- Koffie drinken of afhalen bij een van de koffietentjes
- Winkelen in het ondergrondse stadshart
- Van het uitzicht genieten vanaf de loopbrug
- Rustig in de zon zitten en mensen kijken
- Eten of iets drinken bij het leuke Oekrainse restaurant OB
Wil je meer weten over Maiden, kijk dan bij de stadstours die allemaal dit belangrijke plein meenemen.
<< Ga terug naar ‘ bezienswaardigheden in Kiev‘