Rodina Mat: Moeder Moederlandbeeld

Rodina Mat Moederland - Bezoek Kiev

Vrijwel vanuit heel Kiev is het silhouette van ‘Rodina Mat’ waar te nemen. Het gigantische stalen ‘Moeder Moederland’ beeld torent hoog boven Kiev uit. Een indrukwekkend staaltje socialistisch realistische architectuur dat stamt uit de Sovjettijd. Je kunt het standbeeld van dichtbij bekijken – je kunt er zelfs in klimmen – en er zijn meer redenen om die kant van Kiev op te gaan. Zoals het indrukwekkende Tweede Wereldoorlog museum, dat aan de voet van het beeld ligt.

Met het schild en zwaard dreigend in de lucht geheven waakt de gigantische vrouwelijke strijder al sinds 1981 over de stad. Destijds liet de toenmalige Sovjet-president Brezhnev het bouwen als aandenken aan de overwinning van het Sovjetleger op de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog. Het standbeeld zelf is 62 meter hoog, samen met de sokkel waarop het staat telt het zelfs 102 meter.

Rodina Mat standbeeld beklimmen

Gemaakt uit roestvrijstaal weegt het zo’n 560 ton. Het zwaard, met een lengte van 13 meter lang, had eigenlijk een stuk langer moeten zijn. Het verhaal gaat dat er uiteindelijk besloten werd dat hij niet hoger mag zijn dan het kruis op de klokkentoren van het naastgelegen holenklooster Lavra. Hoewel na de val van het communistische regime vrijwel alle symbolen uit de Sovjettijd uit het straatbeeld zijn verdwenen, prijkt op het gigantische schild van Rodina Mat nog altijd het originele staatssymbool van de Sovjet Unie.

Rodina Mat Moederland beeld - Bezoek Kiev
Het Moeder Moederland beeld is van heinde en verre te zien in Kiev.

Wie wil, kan het beeld aan de binnenkant beklimmen. Er zijn twee verschillende kaartjes beschikbaar. Voor 50 UAH pp. kom je tot aan het eerste observatiepunt op zo’n 36 meter hoogte. Omdat het beeld ook nog eens op een heuvel staat, biedt dit een fantastisch panorama over Kiev. Voor wie dat niet genoeg is, is het ook mogelijk om helemaal naar boven te klauteren en je hoofd uit de bovenkant van het schild te steken. Hiervoor heb je wel een goede fysieke conditie nodig. Je klimt dan, onder begeleiding, over kleine laddertjes tot 91 meter hoogte. Een kaartje hiervoor kost 300 UAH. Kaartjes haal je bij de ticketbalie van het oorlogsmuseum onderaan het beeld. De klim kan tussen 10.00 – 17.30 ondernomen worden, mits het weer goed is.

Rodina Mat bezoeken

Een trip naar Rodina Mat is absoluut de moeite waard tijdens je verblijf in Kiev. Ten eerste om het beeld van dichtbij te bewonderen en om vanaf de heuvel uit te kijken over de stad en de rivier. Ten tweede ook omdat onder en om het beeld heen een indrukwekkend museum over de Tweede Wereldoorlog in Oekraïne is gemaakt. Zowel binnen als buiten is er genoeg te zien. Je komt het makkelijkst bij Rodina Mat met een taxi of Uber. Anders kun je de metro pakken naar metrohalte Arsenalna, vanwaar bus 34 of 38 die kant oprijden. Ook kun je de metro nemen naar Petsjerska, dan is het nog zo’n 30 minuten lopen.

<< Ga terug naar ‘ bezienswaardigheden in Kiev