Oorlogsmuseum van Kiev over WO2

Tweede wereldoorlogmuseum - Bezoek Kiev

Met 11 hectare aan expositie is het Tweede Wereldoorlog museum een van de grotere musea in Kiev. Het museum ligt op een heuvel en heeft daarom een prachtig uitzicht over de stad. Daarnaast vind je er veel historisch wapentuig en zalen vol museumstukken. Dat maakt dit museum een aanrader voor iedereen die meer wil weten over hoe Oekraine de Tweede Wereldoorlog heeft beleefd. Spoiler alert: het was geen fijne tijd.

Meer dan alleen een museum

Voor je het daadwerkelijke oorlogsmuseum ingaat, is er al veel te zien in de directe omgeving. De hoofdingang tot het terrein bestaat uit een overdekte galerij met 5 meter hoge bronzen beelden. De beelden beelden verschillende dramatische scenes uit de Tweede Wereldoorlog uit. Verder is er buiten een enorme verzameling van wapentuig te bekijken. Denk aan helikopters, vliegtuigen, straaljagers en raketlanceerinstallaties. Eenmaal voor de ingang van het daadwerkelijke museum kun je bijna niet anders dan even omhoog kijken. Daar trekt het roestvrijstalen en ruim 100 meter hoge Moeder Moederlandbeeld onherroepelijk de aandacht.

oorlogsmuseum - Bezoek Kiev

Binnenin het oorlogsmuseum van Kiev

Het daadwerkelijke oorlogsmuseum bevindt zich pal onder het enorme standbeeld. In verschillende zalen maak je kennis met de verschillende rollen die Oekraïners hebben gespeeld in de Tweede Wereldoorlog. De ‘road of war’ is de rode draad, die leidt door 16 modern ingerichte zalen met elk een eigen thema. Dat wisselt van Russische uniformen naar Oekraïense slachtoffers op zee. Ook is er aandacht voor de rol van het verzet en de gruwelen in concentratiekampen. In de laatste hal met namen van slachtoffers, pal onder het grote beeld, is vooral voor de architectuur bijzonder.

Niet langer ‘Museum of Great Patriotic War’

Lange tijd droeg het museum de naam van ‘de grote vaderlandse oorlog’ (Museum of Great Patriotic War). Zo werd de oorlog in de Sovjet Unie genoemd. Veel reisgidsen hebben het tegenwoordig nog altijd over het ‘Museum of the Great Patriotic War’. Sinds 2015 zijn dit soort communistische termen in Oekraïne echter in de ban gedaan. Tegenwoordig heeft het oorlogsmuseum een nieuwe catchy naam: ‘National Museum of the History of Ukraine in the Second World War’. Een vernieuwde naam, voor een museum dat zo nu en dan een beetje is blijven hangen. Want hoewel de relatie met Rusland tegenwoordig enorm onder druk staat, zijn de Russische soldaten in de expositie nog altijd onverschrokken helden. Tegelijkertijd is er aan het einde van de expositie veel aandacht voor de oorlog met huidige vijand Rusland. Deze extra tentoonstelling vind je bij de in- en uitgang van het museum.

Buiten bij het oorlogsmuseum - Bezoek Kiev

Bezoekinformatie oorlogsmuseum Kiev

Oorlogsmuseum Kiev
Adres: Lavrska 27, Kiev
Geopend: ma – zo, 10.00 – 18.00
Entree: 30 UAH pp.
Website oorlogsmuseum Kiev

Het museum is doordeweeks geopend van 10.00 – 18.00 uur, in het weekend van 10.00 – 19.00. Entree kost 20 UAH per persoon en je kaartje koop je bij ingang van het museum onder het grote standbeeld. In het museum kun je de audioguides (50 UAH) beter overslaan. Daarop hoor je in monotoon Engels met een dik accent ongeveer dezelfde tekst als die je in het Engels kunt lezen bij de ingang van elke zaal. Entree naar de helikopters en straaljagers die buiten staan, kost 10 UAH per persoon. Voor 5 UAH extra kun je zelfs plaatsnemen in één van de Sovjet vliegmachines. Een megahoog standbeeld beklimmen? Lees hier informatie over het beklimmen van het Moeder Moederlandbeeld.

Zo kom je bij het oorlogsmuseum van Kiev

Vanaf metrostation Arsenalna kun je bus 35 of trolleybus 38 nemen tot het einde. Vanaf Petsjerska metrostration is het museum ongeveer een half uur lopen. Sneller en makkelijker is een taxi of Uber auto. Hier staat meer over het openbaar vervoer en taxi’s in Kiev.

<< Ga terug naar ‘bezienswaardigheden in Kiev