Pirogovo museum: heel Oekraïne, vlakbij Kiev

Pirogovo openluch museum - Bezoek Kiev

In het Pirogovo museum leer je heel Oekraine in één dag kennen. Het grote openluchtmuseum vlakbij Kiev is ontzettend leuk om per fiets, wagen of lopend te verkennen. Houten kerken uit de Donetsk-regio. Jaren ’50 woonhuizen uit Kharkiv of een boerderij uit de buurt van Lviv. Verschillende bouwstijlen uit alle regio’s van Oekraine zijn bij elkaar gebracht in het museumpark. Van molens tot houten kerken en huizen met interieurs uit alle hoeken van het land. Ben je wat langer in Kiev en is het weer goed, dan is dit een prachtige (dag)excursie.

Info Pirogovo museum
Solovina 59, Pyrohiv, Kiev (Google maps)
7 dagen per week van 10.00-17.00
Entree: 40 UAH en 20 UAH voor kinderen
Website: museum (Oekraiens)

Pirogovo (ook Pirohiv genoemd) is een etnografisch museum in de buitenlucht. Het grote park bestaat uit een verzameling kleine ‘dorpjes’ die niet echt bewoond worden. In elk dorpje staan historische gebouwen, tuinen en interieurs die horen bij één bepaalde regio in Oekraine of periode. Sommige huizen en gebouwen kun je van binnen zien, dat merk je vanzelf als de deur open kan. Er zijn meerdere vrijwilligers en medewerkers die een huisje beheren en daar graag uitleg over geven. Ze spreken vaak geen Engels, gelukkig kom je met handgebaren een heel eind. Daarnaast staan bij alle bouwwerken bordjes met summiere Engelse uitleg, zodat je in ieder geval weet naar welk bouwjaar en welke regio je kijkt in het Pirogovo museum.

Een hele dag Pirogovo

Pirogovo voelt -net als veel andere openluchtmusea- als een groot dorp waar je gerust een huis durft binnen te stappen. In dit museum heb je zelfs meerdere dorpen met daartussenin park: heuvels, water, gras, bomen. Een heerlijke plek voor een mooi weer dagje. Omdat alles vrij ver uit elkaar ligt, kun je het beste een hele dag uittrekken voor het park. Je hebt dan voldoende tijd om alles te zien en zo nu en dan rustig in de zon op een bankje te genieten van de mooie natuur en architectuur. Durf je een pittige fietstocht aan -met heuvels en zandweggetjes- dan kun je ook in een halve dag het Pirogovo museum bezoeken. Voor of achter de kassa huur je stevige nieuwe fietsen (op=op) voor een paar euro per dag.
Pirogovo museum houten kerk - Bezoek Kiev

Eten en drinken in Pirogovo

Ga je in het weekend naar het Pirogovo museum, dan heb je meer kans dat je in de historische gebouwen binnen kunt kijken. Ook zijn er in het weekend meer ambachten te zien, zoals smeden en weven. Op verschillende plekken in het museum zijn eettentjes en restaurantjes waar ze typisch Oekraïense gerechten verkopen, veelal van de grill. Bijna overal kun je dezelfde etenswaren krijgen, dus dat er doordeweeks een aantal dicht zijn, maakt weinig uit. Na de halve liters kvas kun je overal in het park terecht op chemische toiletten. Eigen toiletpapier mee is wel handig.

Bezoek het museum vanuit Kiev

Openluchtmuseum Pirogovo is het makkelijkst te bereiken vanaf Kiev met een eigen auto, taxi of Uber. Dit kost je ongeveer € 5-10 euro. Een andere mogelijkheid is een tour vanuit Kiev. Bij een tour zit een rondleiding (in het Engels), en kan daarom sowieso de moeite waard zijn. Zo krijg je een stuk meer informatie over de verschillende gebouwen dan wanneer je zelf rondloopt. Deze tour is bijvoorbeeld € 75 per groep van 3 mensen. De gids haalt je op en brengt je terug naar je hotel en loopt met je door het park. Entree zit bij de tours niet inbegrepen.

Interieur kerk Pirogovo museum - Bezoek Kiev

<< Ga terug naar ‘bezienswaardigheden in Kiev