Sint Michael Klooster

Sint Michael gouden koepel - Bezoek Kiev

Recht tegenover de even zo mooie Sint Sofia kathedraal ligt het Sint Michael Klooster. De Sint Sofia is dan wel de oudste kerk van Kiev, de kerk van Sint Michael is de eerste met een gouden koepel. Bijzonder aan deze kerk is dat hij door de Russische communisten met de grond gelijk is gemaakt. Het plan was om er een groot gebouw voor het ministerie neer te zetten op dit terrein. Dat gebouw is er deels gekomen en kun je zien naast het terrein van het St Michael klooster. Het tweede deel van het pand zou een halve cirkel vormen en over de kerk heen komen. Uiteindelijk is dit plan gevaren en nadat het Sovjet regime viel in 1989 is de kerk door devote mensen steen voor steen weer opgebouwd.

Historisch verantwoorde kerk

Tijdens de herbouw is gebruik gemaakt van oude technieken, waardoor de kerk een glimp geeft van hoe dit soort kerken in de middeleeuwen eruit zagen. Met felle, donkere schilderingen binnenin, die in soortgelijke oude gebouwen vaak al vervaagd zijn. Aan de achterkant van de kerk is een deel van de muur opengelaten, om te laten zien dat de gebruikte bouwmethode echt historisch verantwoord is. Dit zie je overigens bij meerdere heropgebouwde kerken in Kiev.

Sint Michael kerk bezoeken

Het Sint Michaelklooster en de bijbehorende kerk zijn nog als zodanig in gebruik en daarom vrij toegankelijk. Hoewel het gebruikelijk is om je zedig te kleden voor je de kerk ingaat, wordt er voor korte broeken en onbedekte haren een oogje toegeknepen. Bij het maken van een binnenfoto wordt je echter onherroepelijk op de vingers getikt door een van de dames die de kerk in de gaten houden. Veel stadstours door Kiev nemen de kerk mee in hun route. Een mooie mogelijkheid om de Michael kerk met een gids te bezoeken. Het klooster heeft een website, die je met Google Translate kunt vertalen naar het Engels.

Bekijk hier de locatie. In de buurt van: Sint Sofiakathedraal en Andrejevski straat