Sint-Sofiakathedraal, gouden pracht middenin Kiev

Sint Sofiakathedraal luchtfoto - Bezoek Kiev

De Sint Sofiakathedraal is een van de bekendste kathedralen in Kiev dankzij zijn glimmende gouden koepels. Vernoemd naar de Hagia Sofia in Istanbul, deelt het behalve de naam weinig kenmerken met deze andere mooie kerk. Het wit-groen-gouden bouwwerk is de oudste kerk van Kiev, gebouwd in de 11e eeuw ter ere van koning Yaroslav. Naast een religieus centrum, werd de Sofiakathedraal in die tijd al snel het politieke en culturele centrum van de stad.

In de eeuwen na de bouw is de Sofiakathedraal opgebouwd, afgebroken en aangebouwd. De klokkentoren en de glanzende gouden koepels zagen bijvoorbeeld in de 18e eeuw pas het licht. Ondanks dat de losse gebouwen en onderdelen in de loop van bijna een millennium bijeen zijn gekomen, ademt het gebouw één stijl. De bijzondere Orthodoxe religie, het interieur dat daarbij hoort (geen stoelen, geen verwarming) en de perfect bijgehouden architectuur maakt een bezoek aan deze speciale kathedraal in Kiev een must-see.

Sofiakathedraal: een groot kunstwerk

Info Sint Sofiakathedraal
Volodymyrska 24, Kiev
Open: 10.00 – 17.00/18.00 uur
Toegansprijzen:
20 UAH voor toegang tot terrein
180 UAH voor toegang tot kathedraal
Website Sint-Sofiakathedraal (Engels)

De plek op de Unesco werelderfgoed is welverdiend. Want hoe mooi de buitenkant van het gehele complex ook is, de binnenkant spreekt misschien nog wel meer tot de verbeelding. Zoals je mag verwachten van een Orthodoxe kerk zijn de wanden, plafonds en pilaren volledig bedekt met schilderingen, mozaïeken en fresco’s. Sommige nog uit de begintijd van de kathedraal, de 11e eeuw. Een ander deel is veel later toegevoegd. In de afgelopen decennia zijn er renovaties geweest die oude fresco’s weer naar boven brachten. Dat levert een unieke blik op kunstwerken uit de hele historie van de kerk.

Kathedraal, klokkentoren en exposities

Een bezoek aan de Sint-Sofiakathedraal bestaat uit meer dan alleen de kathedraal. Binnen de ommuring ligt een tuin waar je doorheen kunt wandelen. Daarnaast zijn er op het terrein enkele exposities in onder andere de oude bakkerij of de oude toegangspoort. Niet alle tentoonstellingen zijn direct de moeite waard. De exposities van onder andere de verschillende bouwfases van de kathedraal, waarin je ook de oude variant kunt zien zonder de koepels, is wel erg leuk en interessant om te zien.

Sint Sofiakathedraal - Bezoek Kiev

Sint-Sofiakathedraal bezoeken + kaartjes

Om het terrein van de Sint Sofiakathedraal te bezoeken, heb je een kaartje nodig. Tickets kopen is nogal een gepuzzel met een grote ‘menukaart’ aan variatie die naast de kassa hangt. Je kunt kaartjes voor alleen toegang tot het terrein kopen, voor het terrein + de Sofiakathedraal, voor de losse tentoonstellingen, voor de toren enzovoort. Wat is in ieder geval de moeite waard: de Sint-Sofiakathedraal zelf, de tuinen (terrein) eromheen en de klokkentoren die je een prachtig uitzicht geeft over zowel het Sofia terrein als de verderop liggende Sint Michael kathedraal.

In de kathedraal zelf is uitleg over alle schilderingen, bij de ingang vind je informatie over de bouw en renovatie van de Sofia kathedraal. Deze uitleg is uitgebreid in het Engels beschikbaar. Wie meer uitleg over de kathedraal en over het Orthodoxe geloof wil, raden we aan om met een stadstour mee te gaan die de Sofia kathedraal bezoekt.