Openbaar vervoer in Kiev

Metro openbaar vervoer - Bezoek Kiev

De bezienswaardigheden in Kiev liggen soms redelijk ver uit elkaar. Gelukkig heeft de stad een gevarieerd aanbod aan openbaar vervoer. Stadsbussen, minibusjes, trolleybossen, metro en zelfs een kabeltreintje behoren tot de mogelijkheden.

Metro in Kiev

Hoewel er verschillende manieren zijn om door de stad te rijden, is de metro van Kiev met afstand de snelste, meest overzichtelijke én voordeligste manier. De metro is geopend in 1960 en vervoert inmiddels bijna 1,5 miljoen mensen per dag. Sinds enkele jaren zijn alle bordjes en aankondigingen in de metro ook in het Engels, wat alles nog een stuk makkelijker maakt. Met drie verschillende lijnen is het eenvoudig te bepalen welke metro je nodig hebt, terwijl je razendsnel naar alle hoeken van de stad rijdt.

Kiev heeft drie metrolijnen. De rode lijn (M1) gaat van het oosten naar het westen van de stad. Deze rijdt onder andere via het treinstation en komt in de buurt van Lavra holenklooster. De blauwe (M2) loopt van noord naar zuid en komt zo ook in de lager gelegen wijk Podil. De groene (M3) doorkruist de stad schuin van noordwest naar zuidoost. De drie lijnen kruisen elkaar in het centrum van de stad, waar je kunt overstappen. Let er op dat overstapstations twee verschillende namen hebben. Wil je bijvoorbeeld van de rode op de blauwe lijn overstappen, dan stap je uit de M1 bij station Maidan Nezalezhnosti en loop je zonder de ondergrondse te verlaten naar station Kreschatyk om je reis met de M2 te vervolgen.

Metro Kiev: snel, goedkoop, gemakkelijk openbaar vervoer

Er is een tijdsschema voor de metro, maar om eerlijk te zijn heeft het geen zin om die te bestuderen. De metro rijdt van 6.00 uur ‘s ochtends tot middernacht. Vroeg in de ochtend en laat in de avond gaan de metro’s elke 10 minuten. Overdag wordt de frequentie opgevoerd tot elke 3 tot 5 minuten. In de spits duurt het zelfs niet langer dan 2 minuten voor er weer een nieuwe trein komt. Rennen is dus niet nodig, de volgende metro is al onderweg. Ondanks de vele treinen kan het overdag en zeker in de spits behoorlijk vol worden. Niet alleen in de treinen, ook in de grotere stations is de mensenmenigte die zich door de tunnels beweegt soms overweldigend.

Metro openbaar vervoer - Bezoek Kiev
Zoek naar de groene – M-, dan kom je zo de hele stad door.

Toegang tot de metro krijg je door een groen plastic muntje te kopen. Zulke muntjes kosten slechts 4 UAH, en ze zijn goed voor één ritje. Daarbij maakt het niet uit hoever dat ritje gaat en hoe vaak je wil overstappen op een andere lijn. Je koopt de muntjes het gemakkelijkst bij een loket dat bij elke ingang van elk metrostation zit. Het groene muntje heb je vervolgens nodig bij de toegangspoortjes. Loop je daar doorheen zonder er eerst een muntje in te gooien, dan klappen ze onherroepelijk (en hard!) dicht.

Als je een MasterCard hebt waarmee je contactloos kunt betalen, dan heb je geen plastic muntjes nodig. Je kunt dan direct afrekenen bij de gele toegangspoortjes. Je betaalt hiervoor niets extra. Er zijn verschillende abonnementen of kaarten voor meerdere ritten te krijgen, maar voor een kort bezoek aan de stad zijn die niet voordeliger of handiger dan de losse muntjes.

Bezienswaardigheden onder de grond

Ook als het niet nodig is om een metro te nemen, kan het toch een bijzondere ervaring zijn om eens een ritje te maken. Kiev kent enkele bijzondere en fraaie metrostations. Station Arsenalna is het op één na diepste metrostation ter wereld (alleen in Noord Korea hebben ze er eentje die een paar meter dieper is). Voor je in de metro kunt stappen, daal je 105 meter onder de grond af. Het nemen van de roltrap kost alleen al een goede vijf minuten. Daarnaast stammen flink wat stations uit de Sovjet-tijd, wat nog goed te zien is aan de architectuur en de decoraties. De mozaïeken bij station Zoloti Vorota of de ringen in Olimpiiska zijn bijvoorbeeld een fotootje waard.

kabelbaan kabeltrein - Bezoek Kiev

Kabeltrein van Sint-Michaelkathedraal naar Podil

Nog een onderdeel van het openbaar vervoer dat zowel leuk als handig is: het kabeltreintje dat heen en weer rijdt tussen het Sint-Michael klooster en het lager gelegen Podil. Het is de gemakkelijkste manier de heuvel op of af, voor wie het niet ziet zitten om de kronkelende Andrejevski straat te belopen. De kabeltrein is in het begin van de 20e eeuw aangelegd om te voorkomen dat mensen uit Podil nog langer over de modderige paden de heuvel op moesten klauteren om in het centrum van Kiev te komen. De lijn heeft twee stations ruim 200 meter van elkaar af. Een enkeltje kost 3 UAH. Ook hier wordt gewerkt met plastic muntjes, die koop je bij de ingang van de haltes.

Bus, trolleybus, tram

Voor wie de stad wil doorkruisen en dat het liefst met bovengronds openbaar vervoer doet, is de bus de beste optie. De bussen in Kiev zijn recentelijk grotendeels vernieuwd waardoor het een comfortabele ervaring is. Kaartjes variëren van 1,50 UAH tot 4 UAH en zijn te koop bij speciale kiosken, in automaten bij sommige haltes of gewoon bij de chauffeur. Vergeet je kaartje niet te stempelen zodra je de bus binnenstapt. Anders is hij niet geldig en krijg je bij controle een boete. In sommige delen van de stad worden busroutes gereden door trolleybussen. Ooit reden er ook flink wat trams door de stad, maar inmiddels zijn die grotendeels verdwenen. Er zijn nog maar twee lijnen, waarvan eentje in Podil.

bus trolleybus openbaar vervoer - Bezoek Kiev

Voor locals (of avonturiers): Marshrutka

Locals die vertrouwen op openbaar vervoer kiezen voornamelijk voor de marshrutka. Dit zijn kleinere busjes, meestal met plek voor zo’n 15 man, die een vaste route rijden. Anders dan de bussen en trams zijn de marshrutka’s van particuliere ondernemingen. Vaak zijn ze voor hetzelfde geld een stuk sneller dan de normale bussen. Kaartjes zijn er niet, je betaalt bij de chauffeur. Wat het tarief precies is weet je pas als je binnen bent.

Deze busjes zijn eigenlijk alleen aan te raden als je weet wat je doet (of op zoek bent naar een avontuur waarvan het eindstation onduidelijk is). Bestemmingen staan alleen in cyrillische letters aangegeven. De gele of witte voertuigen zijn soms zo oud dat het een wonder is dat ze nog vooruit komen. De kans dat je met Engels uit de voeten kunt is niet heel groot. Tijdens de spits zitten ze tot aan het dak toe volgeladen met mensen en de chauffeurs maken er een sport van om tegelijkertijd door het drukke verkeer te razen en wisselgeld te zoeken voor reizigers.

Openbaar vervoer planner voor Kiev

Voor het plannen van de route met tram, (trolley)bus of metro kun je de online reisplanner van Easyway raadplegen. Deze site is in het Engels, er is ook een gratis app voor Android of iPhone beschikbaar.

Of neem een taxi of Uber

Een taxi in Kiev nemen is ook een optie natuurlijk. Taxi’s in Kiev zijn relatief goedkoop en de service is vaak goed. Als toerist is het echter niet altijd aan te raden een taxi op straat aan te houden. De kans is vrij groot dat je dan veel teveel moet betalen. Als je echt een taxi nodig hebt, probeer dan te onderhandelen en spreek vooraf duidelijk een prijs af. Vuistregel is daarbij dat een ritje binnen de stad nooit veel meer dan 200 UAH kan kosten. Vraagt de chauffeur meer, probeer dan een andere auto. Taxi’s die wachten bij bijvoorbeeld populaire clubs hebben er soms een handje van om onderling een minimumtarief af te spreken. Dit kan duur uitpakken, een taxicentrale bellen om een taxi te bestellen kan dan uitkomst bieden.

Sinds de zomer van 2016 is ook taxibedrijf Uber actief in Kiev. Je hebt de keuze uit UberPop of de iets mooiere auto’s van UberX. Voordeel van Uber is dat je, dankzij de handige app, geen taalbarrière hebt, vooraf een beeld hebt van het tarief en niets met contant geld hoeft te doen. Je hebt wel internet nodig op het moment dat je een Uber bestelt, dit kan eventueel via wifi. Als je via deze link registreert voor Uber, krijg je (een deel van) de eerste rit in Kiev gratis.
Oekraine heeft ook zijn eigen alternatief voor Uber, genaamd Uklon. Deze app werkt echter alleen als je een Oekraïense simkaart in je telefoon hebt zitten. Lees bij onze praktische reistips waar je die eventueel gemakkelijk kunt krijgen.