Kiev is een stad waar enorm veel te zien en te doen is. Om een stedentrip zo soepel mogelijk te laten verlopen, hebben we wat praktische zaken op een rijtje gezet. Handig om te weten voor je de hoofdstad van Oekraine bezoekt.
Geldzaken in Kiev
In Oekraine betaal je met grivna (hryvnja of гривня in het Oekraiens) die worden afgekort tot UAH of worden aangeduid met ₴. Op dit moment is één grivna minder dan drieënhalve eurocent. Oekraiense prijzen zijn dus het makkelijkst om te rekenen als je ze deelt door 30. Omdat de wisselkoers soms snel kan veranderen, vermelden we op deze website alle prijzen in UAH. Aan de rechterkant van de pagina vind je de actuele wisselkoers van die dag.
Een grivna bestaat uit 100 kopeken. Kopeken zijn uitsluitend muntjes, de grivna komt in een muntje van 1, en verder in bankbiljetten van 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500. Zeker bij kleine winkeltjes en kleine aankopen is het handig wat kleinere biljetten achter de hand te houden, wisselgeld is soms schaars. Sommige winkels ronden bedragen ongevraagd af op de hele grivna, waardoor je alleen bankbiljetten terug krijgt.
Geldwisselkantoren vind je direct op het vliegveld, maar gemakkelijker is wellicht om een pinautomaat op te zoeken. Let er bij het pinnen wel op dat sommige banken een paar euro extra kunnen rekenen voor de transactie, dit staat in beeld voor je bevestigt. Grote internationale banken zoals BNP Paribas en Raiffaisen zijn goed vertegenwoordigd in de stad en het minst geneigd om een transactiefee te rekenen.
Fooi in Kiev
Het geven van een fooi is geen onderdeel van de Oekraiense cultuur en is in Kiev dan ook meer iets wat geïntroduceerd is door reizigers uit andere delen van de wereld. Voel je niet verplicht om een fooi te geven, hoewel het zeker gewaardeerd wordt. Goede service in een restaurant mag natuurlijk beloond worden, ga dan uit van een fooi van ongeveer 10 á 15 procent. Hou daarbij de rekening wel een beetje in de gaten. Sommige restaurants rekenen zelf al een percentage voor de bediening, waar de fooi al bij de prijs zit inbegrepen. Ook kan het voorkomen dat er een ‘suggestie’ op de rekening staat voor de fooi, meestal in de vorm van een percentage van het totaalbedrag. Voel je ook hierdoor niet verplicht, gebruik het als hulpmiddel om de hoogte van je eventuele fooi te bepalen. In een bar kun je bedragen afronden naar de eerstvolgende 10 UAH.
Taal
Als je door Kiev loopt, dan weet je dat je écht in het buitenland zit. Het cyrillische schrift dat je overal tegenkomt ziet er exotisch en onbegrijpelijk uit. De bevolking van Kiev spreekt zowel Russisch als Oekraiens. Door de problemen met het buurland is Oekraiens de afgelopen jaren echter flink in populariteit aan het winnen. Veel mensen in de binnenstad spreken een woordje Engels, of zijn in ieder geval bereid dit te proberen. Straatnaamborden zijn zowel in cyrillisch alfabet als in het voor ons bekend Romeinse alfabet geschreven. Veel wegwijsbordjes voor bezienswaardigheden zijn vertaald in het Engels. Ook in de metro is vrijwel alles vertaald in het Engels.
Douane en documenten Oekraïne
Oekraïne is geen onderdeel van de EU, waardoor je door douanecontroles gaat. Hiervoor heb je een paspoort nodig dat nog minimaal 3 maanden geldig is. Een visum is niet vereist voor een stedentrip, je kunt elke 6 maanden maximaal 90 dagen in Oekraine verblijven. Het Nederlandse rijbewijs is geldig om mee te rijden en is ook geschikt om een auto mee te huren. Hoewel het niet verplicht is voor mensen die auto willen rijden in Kiev, raadt ANWB wel aan een internationaal rijbewijs mee te nemen. Dit om een eventuele taalbarrière weg te nemen.
Sterke drank en sigaretten kunnen flink goedkoper zijn in Oekraine. Wil je wat mee terugnemen, hou dan rekening met de limieten: per persoon mag je maximaal 1 liter sterke drank en twee flessen wijn meenemen. Voor tabak geldt: 200 sigaretten óf 50 sigaren óf 250 gram tabak.
Feestdagen Oekraine
Kiev kent een aantal nationale feestdagen. Deze gelden als vrije dagen, waardoor veel bedrijven, winkels, banken en overheidsinstellingen gesloten zijn. Als een feestdag in het weekend valt, dan is de eerstvolgende werkdag ook officieel een vrije dag. Oekraine heeft overwegend de Russisch-orthodoxe kerk, waardoor kerst niet in december gevierd wordt.
- 1 januari: nieuwjaarsdag
- 7 januari: kerst
- 8 maart: internationale vrouwendag
- Jaarlijks andere datum: Orthodoxe pasen
- Jaarlijks andere datum: Orthodoxe pinksteren, 49 dagen na pasen
- 1 en 2 mei: dag van de arbeid
- 9 mei: viering van de overwinning op nazi-Duitsland
- 28 juni: dag van de grondwet (viering van de grondwet van 1996)
- 24 augustus: onafhankelijkheidsdag (viering van onafhankelijkheid van Sovjet Unie, in 1991)
- 14 oktober: dag van de Oekraïense verdedigers
Overige informatie voor bezoekers aan Kiev
- In Kiev staat 230 volt op de stopcontacten, net zoals in Nederland. Ook worden dezelfde stopcontacten gebruikt.
- In Oekraine vind je overal wifi-hotspots. Voor wie overal online wil zijn met zijn smartphone, is het handig een prepaid-simkaartje te kopen. Dat gaat het gemakkelijkst bij een grote bekende winkel, zoals Vodafone bij Maidan. Daar koop je voor 60 UAH een prepaid simkaart met 6GB internet. Het personeel spreekt goed Engels en helpt je ter plekke om binnen een paar minuten online te zijn.
- Kiev ligt in een andere tijdszone. Hou dus rekening met tijdsverschil, het is er een uur later dan in Nederland en België.
- Kraanwater in Oekraine is van wisselende kwaliteit. Hoewel het in Kiev over het algemeen veilig is om te drinken, is het handig om voor de zekerheid water te kopen.
- Voor bezoek aan kerken en kloosters is bedekkende kleding verplicht. Mannen dragen een lange broek en mouwen tot over de ellebogen, vrouwen een rok tot over de knie, lange mouwen. Vrouwen moeten ook hun haar bedekt hebben.