Reisadvies Oekraine en Kiev

reisadvies oekraine kiev - Bezoek Kiev

Jongens met een telefoon losjes in hun achterzak, tassen die even alleen gelaten worden, rustig over straat kunnen als vrouw. Kiev is een veilige stad voor een geweldige stedentrip. Of je nu als stelletje, vriendengroep, zakenman of single reiziger komt. Dit kun je ook zien op het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Veilig Kiev

Sinds de oorlog met Rusland zijn sommige reizigers benieuwd hoe veilig Oekraine is. Het reisadvies Oekraine van MinBuZa laat zien welke gebieden veilig te bezoeken zijn. Kiev heeft een revolutie meegemaakt in 2014, waarna de oude en corrupte president het land is ontvlucht. De situatie in de hoofdstad is er sindsdien beter op geworden, waardoor Kiev op dit moment voelt als een veilige Europese stad.

Op 700-800 kilometer van de hoofdstad zijn gevechten gaande met Rusland over grensgebieden. Oekraine is het grootste Europese land, dus van die oorlog merk je niet veel in Kiev. Met een stedentrip of rondreis kom je totaal niet in de buurt van de oorlog. Wel zul je zo nu en dan iemand in een militair uniform zien in Kiev en andere grote Oekraiense steden, dit zijn soldaten op doorreis of op verlof.

Reisadvies Kiev

Zoals in elke grote stad, is het slim om een aantal veiligheidsmaatregelen te nemen, zoals:

  • Wissel geld alleen bij officiële kantoren, of nog beter: pin gewoon bij een internationale bank.
  • Let op je drankje in een discotheek
  • Niet elke mooie dame praat me je vanwege je goede looks
  • Vermijd demonstraties of protesten
  • Neem geen onofficiële taxi’s. Bel liever een betrouwbaar taxibedrijf of gebruik Uber
  • Ga je met de auto buiten Kiev, rijd dan voorzichtig auto op de soms slechte wegen. Rijd het liefst met daglicht
  • Mannen lopen niet hand in hand met mannen, vrouwen niet met vrouwen. Homoseksualiteit is nog niet overal geaccepteerd

Sinds een grote reorganisatie is de politie in de hoofdstad van Oekraine betrouwbaar en behulpzaam, maar verwacht niet dat ze allemaal goed Engels spreken. Je kunt iemand op straat vragen om voor je te vertalen. Heb je bijstand nodig, dan kun je terecht bij de ambassade van Belgie in Kiev of de ambassade van Nederland in Kiev. In noodgevallen kun je het alarmnummer 112 bellen en Engels spreken.

Huidige reisadvies Oekraine

Op dit moment (zomer 2018) zijn enkel de twee meest oostelijke provincies Donetsk en Loegansk niet veilig, net als het mooie schiereiland Krim. Deze plekken liggen allemaal op zo’n 700 tot 800 kilometer van hoofdstad Kiev. Kiev en omgeving is daarom veilig te reizen.

>> Lees het volledige Nederlandse reisadvies voor Oekraïne
>> Lees het volledige Belgische reisadvies voor Oekraïne