Weer in Kiev, wanneer moet je gaan?

Klimaat en weer in Kiev - Bezoek Kiev

Wat is het weer in Kiev? Oekraine heeft een landklimaat, wat betekent dat de zomers warmer en de winters kouder zijn dan bij ons. De temperatuur in de lente, zomer en herfst wijkt niet veel af van Nederland en België. In de winter is het weer in Oekraine wel echt een stuk kouder. Omdat Kiev een grote stad is, zal het weer in de wintermaanden echter een paar graden warmer zijn dan op het platteland.

Beste reistijd Oekraine en Kiev

De beste reistijd om naar de hoofdstad van Oekraine te gaan is waarschijnlijk de herfst en de lente. Vanaf het begin van de lente wordt het al snel heerlijk warm in Kiev en beginnen de bomen te bloesemen. Ook in de herfst, als de bladeren verkleuren naar prachtig goud en alle tinten van rood, is Kiev een geweldige stad om te bezoeken. De temperatuur is dan nog erg aangenaam. In de zomer kan het behoorlijk warm worden, waardoor je misschien je tempo wat wilt aanpassen. Kies een hotel of appartement met airconditioning en plan bijvoorbeeld een dagje op het strand aan de rivier de Dnjepr.

Vergelijking temperatuur Eindhoven – Kiev

Weer in Kiev Eindhoven vergeleken

Vergelijking neerslag Eindhoven – Kiev

Weer in Kiev Eindhoven vergeleken

Winters weer in Kiev

De winter is vanwege het weer in Kiev een ervaring op zich. Het weer in de Oekrainse hoofdstad is dan veelal onder het vriespunt. Gelukkig is het niet zo vochtig, waardoor de kou anders aanvoelt dan in België of Nederland. Sneeuw ligt er vaak in januari en begin februari, wat de stad een prachtige aanblik geeft. Dankzij de lagere temperaturen blijft de sneeuw langer liggen in Kiev. Ook vriest de rivier regelmatig dicht, waardoor locals zich het ijs op kunnen wagen om een wak te maken en een hengeltje uit te gooien.

In de winter is het slim om je dagen goed in te plannen, omdat je niet te lang buiten wilt zijn met dat koude weer. Wellicht maak je vaker gebruik van de metro of een taxi en kort je wandelingen in. Kiev ziet er in de winter wel wat grauwer uit: de vele bomen zijn kaal en je zult weinig bloemen zien. Waarschijnlijk stap je daarom vaker binnen bij een van Kiev’s leuke restaurants en cafés. Kerst wordt in Oekraine later gevierd: op 7 januari, daarom vinden kerstmarkten later in december en begin januari plaats. Je vindt bijvoorbeeld een gezellige markt op het Sint Sofia plein, vóór de kathedraal. Ook met lage temperaturen kun je je daar lekker opwarmen met Oekrainse hapjes en vodka.