Foto’s: Tsjernobyl in beeld

Een bezoek aan Tjernobyl is een indrukwekkende ervaring. De gevolgen van de explosie van de kernreactor waren over de hele wereld merkbaar en meetbaar. Maar nergens had het zo’n impact als in de dorpen en de stad vlakbij de plaats van het ongeluk. Het gebied ver om de kernreactor heen is nog altijd verboden terrein. Maar met een (dag)tour naar Tsjernobyl vanuit Kiev kun je die kant op om het naargeestige gebied te ontdekken. Er is ontzettend veel te zien, de foto’s hieronder geven slechts een kleine indruk.

De kernreactor van Tjernobyl van dichtbij

De noodlottige kernreactor in Tjernobyl, waar de ramp plaatsvond, is tegenwoordig van dichtbij te bekijken. De ‘sarcofaag’ die na de kernramp snel over de gesmolten reactor was geplaatst, vertoonde defecten en begon steeds meer straling te lekken. In 2016 is er daarom een gloednieuwe overkapping over de oude heen geplaatst.

kernreactor tjernobyl - Bezoek Kiev
De noodlottige kernreactor nummer 4 van een afstandje gezien.
Tjernobyl kernreactor - Bezoek Kiev
Met een (dag)tour vanuit Kiev krijg je verschillende mogelijkheden om de reactor te bekijken.
Tjernobyl kernreactor 4 - Bezoek Kiev
In 2016 kreeg de ontplofte kernreactor een enorme nieuwe overkapping. Daardoor is het veilig om tot de ingang te komen.

De verlaten stad Pripyat

In de nabijgelegen stad Pripyat moesten na de ramp plots ruim 50.000 mensen geëvacueerd worden. Hen werd verteld dat het ‘slechts voor drie dagen’ was. In werkelijkheid keerde niemand terug. De levendige stad die zij achterlieten is nu een doodstil, overwoekerd en indrukwekkend aandenken van wat de kernramp heeft aangericht.

Dagtour Tsjernobyl - Bezoek Kiev
Grote letters heten je nog altijd welkom tot de stad Pripyat.
Tsjernobyl tour - bezoek Kiev
Het centrale plein in Pripyat: nu leeg en overwoekerd met bomen en planten.
Tjernobyl graffiti - Bezoek Kiev
Het is verboden het gebied zonder gids te betreden, maar niet iedereen houdt zich daaraan. Hier en daar vindt je naargeestige graffiti.
Tjernobyl kermis - Bezoek Kiev
Voor de viering van de mei-feesten zou er kermis zijn in Pripyat. Na de ramp moesten de attracties ook achter gelaten worden.
Tjernobyl kermis botsauto - Bezoek Kiev
De botsauto’s waar kinderen van Pripyat nooit in konden botsen. Voor de feestelijke opening moest de stad al geëvacueerd worden.
Tjernobyl zwembad - Bezoek Kiev
Het zwembad ligt er droog en verlaten bij. Opvallend genoeg is dit nog tot 1998 in gebruik gebleven.
Pop kinderdagverblijf Tjernobyl - Bezoek Kiev
Speelgoed slingert nog rond bij de kleine stapelbedjes van een kinderdagverblijf.
Tjernobyl sport stadion - Bezoek Kiev
Bij het sportstadion wordt goed duidelijk hoe snel de natuur werkt; dat dichte bos voor de tribune was 30 jaar terug het voetbalveld.
Glas kunst Tjernobyl - Bezoek Kiev
Bijzondere kunst in de ramen van een café, aan de oevers van de rivier.

Ook te zien in de ‘vervreemdingszone’ rond Tjernobyl

Er is genoeg te zien in het afgesloten gebied. Tijdens een tour van een of meerdere dagen vanuit Kiev brengt een gids je langs meer interessante punten. Er staan monumenten voor de dappere mensen die als eerste ter plaatse waren en probeerden de ramp te stoppen. Voertuigen die tijdens de opruimwerkzaamheden gebruikt zijn (vanwege hun straling mogen ze het gebied niet uit) en kleine dorpjes die ook geëvacueerd zijn. Ook kun je langs de Doega-2 radarinstallatie gebracht worden: met deze kolossale ijzeren bouwwerken ‘keek’ het Sovjet-leger tijdens de koude oorlog tot ver over de horizon. Na de kernramp moesten ze achtergelaten worden.

Tjernobyl bewoners - Bezoek Kiev
Er wonen en werken honderden mensen het gebied rond de reactor. Ze hebben een eigen dosimeter. Zodra die aangeeft dat ze de maximale hoeveelheid straling hebben gehad, moeten ze een tijdje het gebied uit.
Tjernobyl kantine lunch - Bezoek Kiev
Tijdens een dagtour naar Tjernobyl kun je kiezen om een lunch te eten. De typisch Oekraiense warme kost eet je in dezelfde kantine als waar de mensen die in het gebied werken hun lunch eten.
Tjernobyl Doega radarsysteem - Bezoek Kiev
Het ‘over de horizon’ Doega-radarsysteem is een onvoorstelbaar grote ijzeren constructie uit de Sovjet-tijd. Na de kernramp is die ook achtergelaten.
Tjernobyl monument - Bezoek Kiev
Een monument in Tjernobyl, ter ere van de brandweerlieden die hun leven waagden tijdens de ramp.
Scanner Tjernobyl - Bezoek Kiev
Verplichte kost voordat je het afgesloten Tjernobyl weer verlaat: een paar keer door de scanner, op zoek naar eventuele radioactieve straling.